Κρασιά Νεμέας Διαμαντόπουλος

Νεμέα Ελλάδα

Νεμέα η αλλιώς η “Μικρή Βουργουνδία” είναι η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το 1971 η ζώνη για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προελέυσης (ΠΟΠ). Η πιο γνωστή ποικιλία που παράγεται είναι το πασίγνωστο Αγιωργίτικο. Σε συνολική έκταση περί τα 27000στρ και σε υψόμετρα από 250μ έως 750μ, η ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Νεμέα
Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι στο νότιο – κεντρικό τμήμα της Κορινθίας κυρίως στο δήμο Νεμέας (Νεμέα, Αηδόνια, Αρχαία Νεμέα, Αρχαίες Κλεωνές, Γαλατάς, Δάφνη, Καστράκι, Κούτσι, Λεόντιο, Πετρί) και στους πρώην δήμους Σικυωνίων (Μποζικά, Τιτάνη) και Στυμφαλίας (Ασπρόκαμπός, Κεφαλάρι, Ψάρι). Από το σύνολο της έκτασης, 2250στρ περίπου είναι στο βορειοδυτικό τμήμα της Αργολίδας στους πρώην δήμους Κουτσοποδίου (Μαλανδρένι) και Λυρκείας (Γυμνό).

Ιστορία

Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία με μεγάλη ιστορία! Αρχικά η Νεμέα ταυτίζεται με την Φλιασία, το μέρος που βασίλεψε ο Φλίας ( γιος του Διονύσου) όπου σύμφωνα με την παράδοση παραγόταν το βασιλικό κρασί που έπινε ο Αγαμέμνωνας στις Μυκήνες. Επίσης σύμφωνα με το μύθο το αγιωργίτικο ήταν το αίμα του Ηρακλή όταν σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, ολοκληρώνοντας τον πρώτο του άθλο.

Το όνομα της ποικιλίας προέρχεται από ένα χωριό. Το 1838 δημιουργήθηκαν οι Δήμοι Φλιούντος και Νεμέας, που το 1840 συγχωνεύτηκαν στο Δήμο Νεμέας με πρωτεύουσα τον Αϊ-Γιώργη (τη σημερινή Νεμέα). Έχει και άλλες ονομασίες όπως αίμα του Ηρακλή, μαύρο της Νεμέας και Νεμεάτικο.